Eenjarigen voorzaaien

Eenjarigen voorzaaien

Het is nog even wachten tot we weer volop kunnen genieten van de kleuren en geuren van bloeiende tuinplanten. Beleef alvast de nodige voorpret door zomerbloeiende eenjarigen binnen voor te zaaien.

Welke wel en welke niet?
Vanaf eind februari, begin maart kunnen we langzaam kiemende eenjarigen die zich makkelijk laten verplanten in huis, serre of kas voorzaaien. Wacht zeker tot medio of eind april met het zaaien van snelle kiemers, zoals de siererwt (Lathyrus), want vrijwel alle eenjarigen kunnen pas na IJsheiligen (medio mei) naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst goeddeels verdwenen. Vaak staat de kiemduur van de eenjarige vermeld op de verpakking.

Eenjarigen met een penwortel zaait u later in het voorjaar meteen in de volle grond, want deze laten zich niet goed verplanten. Als hun wortel ook maar een beetje beschadigd raakt, zullen ze het niet redden. Dat geldt bijvoorbeeld voor akeleien, papavers, eenjarige riddersporen, juffertje-in-het-groen (Nigella), gipskruid en Zinnia.

Geschikte eenjarigen om binnen voor te zaaien: Afrikaantjes, wasbloem (Cerinthe), kattensnor (Cleome), cosmea, vlijtig liesje (Impatiens), siererwt (Lathyrus), siertabak (Nicotiana), (hang)petunia en surfinia.

Zaaitrucs

  • Help zaden met een harde of dikke schil op weg door de buitenkant even te vijlen of de zaden een aantal uren te weken in een bakje lauw water.
  • Gebruik altijd schone potjes en bakken, om schimmelvorming te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat er gaatjes in de bodem van de potjes en bakjes zitten, zodat het water kan weglopen.
  • Gebruik zaaigrond of een mengsel van twee delen grond en een deel zand.
  • Zaai niet te dicht opeen; meng fijne zaden met wat zand om te zorgen dat u niet te dik zaait.