Vogels voeren

Vogels voeren

Hoe kouder en korter de dagen, hoe meer onze gevederde vrienden onze hulp nodig hebben om hun energieniveau en temperatuur op peil te houden. In ons tuincentrum zijn veel kant-en-klare voedselmixen, vetbollen, voersilo’s en -tafels te vinden, maar het is ook heel leuk om met kinderen zelf een vogelbuffet te maken. Plezier voor drie, want het is voor jong én oud een feest om de vogels zich te goed te zien doen aan al dat lekkers en voedzaams.

Geschikt voer
Zaden, zonnebloempitten, ongekookte havermout, ongebrande (dop)pinda’s, gewelde rozijnen, appels, broodkruimels en etensresten als rijst en aardappelen. Allemaal prima, zolang er maar geen zout in zit!

Onverwachte lekkernijen
Tuinvogels blijken ook dol op pindakaas en kokosnoot. Er zijn kant-en-klare houten houders voor potten pindakaas verkrijgbaar, die u aan de muur of een boom kunt bevestigen. U kunt een pot pindakaas natuurlijk ook op de tuintafel of op een andere verhoging zetten, maar haal deze ’s nachts dan wel naar binnen om te voorkomen dat u ongedierte aantrekt. Een kokosnoot kunt u halveren en in een mandje of nettasje ergens aan ophangen of op de tuintafel of voederplank leggen.

Zelf een vogelbuffet maken

  • Rijg slingers van doppinda’s en hang deze in de takken van een boom of struik
  • Maak leuke vormen van frituurvet vol zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt het vet in een pan, voeg daar al roerend een zadenmengsel en gewelde rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het in cake- of koekvormpjes. Leg een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en laat deze goed (minstens een paar uur) afkoelen. Hang ze vervolgens aan de takken van bomen en grote struiken.
  • Wilt u liever een echte, ronde vetbol? Giet het vet met de zaden dan in een leeg boterkuipje en kneed er, vlak voordat het mengsel helemaal gestold is, een bol van.
  • U kunt ook een taartvorm met frituurvet vol zaden en rozijnen vullen. Bedek de taart, voordat deze helemaal is gestold, met een extra laag zaden, zonnebloempitten, pinda’s, bessen en/of stukjes appel. Laat de kinderen hun creativiteit uitleven op het decoreren van de vogeltaart en geef hem vervolgens een prominente plek op de tuintafel.

Extra tips

  • Plaats het voer op een plek waar katten niet bij kunnen
  • Plaats het voer op een beschutte, sneeuwvrije en droge plek
  • Voer bij voorkeur ’s ochtends vroeg en nog een keer rond 15.00 of 16.00 uur
  • Zorg ook voor drinkwater in een schaal of bak. Vul de bak of schaal regelmatig met schoon water en doe er eventueel een beetje suiker in, zodat het water minder snel bevriest
  • Houd voederplankjes en -huisjes schoon. Borstel ze af met heet water en soda