De 5 Glazen Tulp-winnaars van 2020

De 5 Glazen Tulp-winnaars van 2020

Elk jaar worden er nieuwe variëteiten planten en bloemen gekweekt en bijzondere groenconcepten gelanceerd. Royal FloraHolland, de coöperatie van kwekers die met vier veilinglocaties, waaronder de veiling in Aalsmeer, ‘de internationale marktplaats voor bloemen en planten’ vormt, bekroont de winnaars van de meest geslaagde marktintroducties met een Glazen Tulp. De 25-koppige vakjury van mensen uit de sierteelt en groene sector kijkt daarbij niet alleen naar het vernieuwende element, maar ook naar de huidige trends en de aantrekkelijkheid voor de consument. En de winnaars zijn...

1. Planten op water

Nee, geen waterplanten, maar trendy kamerplanten met mooi blad, zoals de  Strelitzia, Monstera en Clusia, met hun kale wortels in een vaas met een laagje water onderin. Hydroponie heet dat: planten laten groeien in water. Familiebedrijf VDE Plant won in de categorie concepten met de collectie Intenz hydroponie. De planten, groot of klein, in een bijpassende glazen vaas, zijn een decoratieve en makkelijk te onderhouden aanwinst in elk interieur. Niet alleen het blad van de planten mag er zijn, de vorm en kleur van de wortels trekken ook de aandacht.

2. Felroze-witte lelie

Kweker Moerman Lilium won in de categorie snijbloemen met de Lilium oriental-Roselily Samantha. Een blikvanger in elke vaas, met dubbele, felroze bloemen met een witte rand. Bovendien heeft deze exotische lelie geen meeldraden, dus je kunt hem zonder vlekgevaar in elk boeket verwerken. Ook is de lelie geurvrij, want lang niet iedereen houdt van de indringende geur van lelies.

3. Exotische krulvaren

De Phlebodium aureum-Davana is door kwekerij Raadschelders Varens ontwikkeld uit de populaire blauw- of zinkvaren Phlebodium aureum 'Blue Star'. Het is een sterke, opvallende kamerplant met krullend, blauwgrijs blad. Verkrijgbaar in verschillende maten.

4. Kerstster met rond blad

Niet te verwarren met de nu volop in de tuin bloeiende kerstroos, de Helleborus, maar ook nauwelijks herkenbaar als de traditionele kamerplant, want de kerstster Poinsettia Euphorbia Mouse van Selecta Klemm GmbH, kwekerij Piet Kuivenhoven en Endhoven Flowering Plants BV heeft geen stervormige, maar ronde rode bladeren. Heel bijzonder!

5. Zalmroze zonnehoed

De Echinacea is de laatste jaren enorm populair als tuinplant. Fraai in combinatie met siergrassen en ook vlinders en bijen zijn dol op de zonnehoed (die zoals de naam al zegt graag in de zon staat). De Echinacea 'Ifecsssal' (SunSeekers Salmon) van Van Woudenberg Tuinplanten valt op door de compacte bloeiwijze en de licht zalmroze gekleurde grote bloemen.

Niet al deze bijzondere collecties, planten en bloemen zijn al verkrijgbaar in ons tuincentrum in Aalst, maar je vindt er zeker mooie, trendy soortgenoten.