Het hele jaar kleur met Viburnum

Het hele jaar kleur met Viburnum

Wist je dat Viburnum een enorm veelzijdige plant is? Er zijn zoveel mooie soorten dat er voor ieder seizoen wel een mooie Viburnum te vinden is. Ziet je wintertuin er wat kaal en troosteloos uit? Keuze genoeg uit Viburnums die in de winter bloeien! Ben je juist op zoek naar een fleurige bloeier voor je zomertuin of ben je dol op mooie herfstkleuren en bessen... voor al deze wensen is er een bijpassende Viburnum.

Kleur of geur

Viburnum geeft niet alleen ieder seizoen kleur aan je tuin, hij geurt ook nog eens heerlijk. Alleen daarom verdient hij al een plekje in je tuin. Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij het kiezen van jouw favoriet? Gebruik dan ons lijstje hieronder.

Viburnum opulusMooie herfstkleuren:

Viburnum opulus
De bekendste variant van Viburnum is opulus 'Roseum'. Bijzonder zijn de grote bolbloemen die van lichtgroen naar sneeuwwit verkleuren en een doorsnede van maar liefst 10 cm kunnen krijgen.

Viburnum bodnantense 'Dawn'
Bloeit van november t/m maart. De zachtroze bloemtrossen komen perfect tot hun recht op de kale takken.

Viburnum plicatum
Bloeit in mei en juni met prachtige witte bloemen. Het zachtgroene blad is rood gerand en kleur in de herfst volledig rood.
 

Opvallende bessen:

Viburnum tinus, blauw
Ga je voor bloemen én bessen? Dan is de Viburnum tinus 'Gwenllian' de perfecte keuze voor jou. Hij bloeit maar liefst een half jaar lang, van augustus tot maart. Deze lange bloeiperiode zorgt ervoor dat je op 1 plant soms zowel bloemen als metaalblauwe bessen ziet.

Viburnum davidii
Draagt prachtige metaalblauwe bessen.

Viburnum opulus, rood (behalve 'Roseum')

Heerlijke geur:

Viburnum bodnantense
Deze Viburnum bloeit hartje winter prachtig. De zachtroze bloemtrossen komen perfect tot hun recht op de kale takken. Ze geuren daarnaast heerlijk.

Viburnum burkwoodii
Deze bijzonder winterharde Viburnum bloeit in maart en april met ronde, sterk geurende bloemtrossen.

Viburnum x. Carlcephalum
Deze Viburnum heeft niet alleen een heerlijk zachte geur, het glanzend groene blad kleurt in de herfst bovendien mooi rood.

Viburnum Carlesii

Verzorging

Zet bladverliezende Viburnums op een zonnige of licht schaduw plaats. Wintergroene struiken staan liever wat meer beschut omdat de bladeren nogal snel te lijden hebben onder strenge vorst en koude wind. Snoeien doe je in februari-maart voor de zomerbloeiers of in april-mei voor winterbloeiers.

Viburnum davidii   Viburnum plicatum