Help kamerplanten goed de winter door

Help kamerplanten goed de winter door

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kamerplanten is het belangrijk verdorde bladeren en bloemen zo snel mogelijk te verwijderen. Draai de potten af en toe om ervoor te zorgen dat planten niet scheefgroeien en  maak grote en gladde bladeren schoon met een vochtige spons. In de donkere wintermaanden kunnen je kamerplanten her en der nog wel wat extra hulp gebruiken. Met deze tips komen ze die maanden moeiteloos door.

Geef niet te vaak water

De meeste groene planten houden in de winter rust. Ze hebben hierdoor minder water nodig dan in de 'actieve' maanden. Staat de verwarming hoog, dan zullen je planten daarentegen weer wel wat extra water nodig hebben. Om er zeker van te zijn dat je planten voldoende water krijgen, kun je het best regelmatig voelen aan de potgrond. Geef water als deze droog aanvoelt en wacht nog een aantal dagen als deze nog vochtig is.

spathiphyllum | gekopgroen.nlZorg voor voldoende licht

In de donkere wintermaanden is het licht ook echt minder. Niet iedere kamerplant zal daar last van hebben. Maar kamerplanten zoals yucca's, cactussen, planten met gekleurde bladeren en de meeste bloeiende planten kunnen daardoor een tekort aan licht krijgen. Om dit te voorkomen kun je ze het best op een meter van het raam zetten. Op deze manier vangen ze toch voldoende licht op. Zet ze niet tegen het raam aan, dan bestaat namelijk de kans dat ze bevriezen. Ook een spiegel die het licht weerkaatst is een uitstekende oplossing.

Let op de kamertemperatuur

In de wintermaanden hebben we de verwarming graag lekker aan staan. Planten houden echter niet zo van die hoge temperaturen. Overdag geven ze de voorkeur aan een temperatuur tussen de 15 en 22ºC. Voor de avonden is een graad of 3 of 4 lager prima.   

Zorg voor voldoende zuurstof

Net als mensen, hebben ook planten zuurstof nodig om te kunnen leven. In een afgesloten ruimte zullen ze het daarom minder goed doen. Lucht je kamers dus zo vaak mogelijk, maar voorkom dat je planten op de tocht staan.

Houd de lucht voldoende vochtig

Een goede luchtvochtigheid is voor de meeste kamerplanten prettig. Is de kamertemperatuur hoger dan 20ºC, dan kunnen de planten wel wat extra vocht gebruiken. Met een luchtbevochtiger kun je de lucht vochtig houden. Of zet je planten op een bodem van vochtige kiezelsteentjes. Planten met gladde bladeren kun je regelmatig met water op kamertemperatuur besproeien.

Sanseveria | gekopgroen.nl   Schefflera | gekopgroen.nl   Succulenten | gekopgroen.nl