Tuintips februari

Tuintips februari

De dagen worden alweer langer, maar het kan nog altijd genadeloos gaan vriezen. Op een vorstvrije dag kun je in februari in de tuin het een en ander snoeien en planten. Binnen kun je langzaamaan beginnen met het voorzaaien van groenten en kruiden. En maak tussentijds plannen voor het nieuwe tuinseizoen.

11 TUINTIPS VOOR DE MAAND FEBRUARI

  1. Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder afgevallen blad wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest of de grond bevroren is.
  2. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Verwijder daarbij alleen de uitgebloeide stelen en laat de rest van het loof afsterven. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  3. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen. Kijk in ons tuincentrum ook eens naar winterbloeiende struiken als sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia) en toverhazelaar (Hamamelis).
  4. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen, leibomen als leilinden en dakplataan, en de blauweregen (Wisteria). Wilgen kunnen nu nog geknot worden.
  5. Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu makkelijk te zien en te verwijderen.
  6. Zaai groenten als spinazie, wortel, tuinboon, doperwt, peultjes en broccoli voor in een koude bak of kas. Binnenshuis kun je artisjok, peterselie, pepers, kervel en selderij voorzaaien.
  7. Voer de vogels bij met (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten en speciale, zoutloze vogelpindakaas. Ze helpen je straks dan ook in je strijd tegen slakken, die vanaf medio februari alweer op de loer kunnen liggen. Zet ook een plastic waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer.
  8. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een harde borstel of hang nieuwe op.
  9. Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook langzaamaan beginnen met het verpotten van kuipplanten.
  10. Haal tegen de vorst beschermende rietmatten, jute zakken en noppenfolie weg zodra er geen kans meer is op strenge of aanhoudende vorst.
  11. Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap goed schoon en ruim de schuur of garage op.